Friday, November 13, 2009

belajar demi kelangsungan dakwah!

Bismillah walhamdulillah

Assalamualaikum wrt

Seperti saya yang masih lagi belajar, pastinya tiap2 hari wajib untuk buka buku dan baca. Revise atau buat nota. Tapi, kadang-kadang, perasaan malas tu muncul juga.[rasa macam selalu je]hehe.

Pernah suatu ketika, saya takde mood sangat nak baca buku. Maksud saya menelaah pelajaran yang dah dipelajari di kelas. Lepas kelas, sibuk dengan usrah, urusan adik-adik , DF dan macam2 lagi.Semangat dakwah yang terlalu berkobar-kobar ni amik masa saya yang banyak jugaklah.
Gembira nya rasa bila dapat memberi dan berkongsi apa yang kita rasa nih dengan orang lain. Bestnye feeling dia bila dapat bina lagi 'batu-bata' dan eratkan lagi ukhwah yang ada.

Dan bila sudah tiba waktunya untuk saya study, sy pernah merasakan,'kan best kalau tak perlu study, buat kerja dakwah je'
Waktu yang sama, ada seorang kakak yang jauh di NZ sana, kami tidak pernah bersua muka, namun kerana jalan yang diambil ini sama, hati kami sangat mudah terikat walau sekadar bertemu di ym cuma.

Dia mengingatkan saya,

bahwa belajar itu sangatttt penting! walaupun kita tahu dakwah itu lah segalanya dalam hidup kita!

kita pasangkan niat supaya kita belajar ni demi kelangsungan dakwah!

Perlu nya saya untuk study rajin2 dan jangan sesekali rasa terbeban dengan ilmu..sebab dengan ilmu itulah kita boleh tunjuk pada orang bukan islam bahawa mukmin itu mestilah mumtaz dalam setiap perkara hatta dalam pelajaran sekalipun!

Pentingnya saya untuk excel dalam bidang saya ni, supaya Islam itu orang dapat lihat bukan dari akhlaknya sahaja, tapi ilmunya juga.

Sebab dengan ilmulah, kita boleh bergerak lebih maju lagi kehadapan. Dengan ilmu lah, orang akan lebih hormat kita dan perjalanan dakwah kita dengan orang lain akan lebih meluas.

Dan dari itu, saya harus lebih tegas dengan jadual harian. Diakui bidang yang saya ambil ni, banyak sangat komitmen yang harus ditumpahkan. So, jadual kene renew selalu dan ikut betul2. Susun masa dengan teratur. Supaya tak lah nanti, 'yang dikejar tak dapat, yang dikendong keciciran' .

Apepun, dakwah tetap no 1, study tu sebagai pemangkin kita untuk terus bergerak lebih maju.

Sebab tu seorang daie kene teratur masanya! kan itu salah satu dari ciri muwasafat tarbiyah.

Dan bila dah macam ni, usahlah terlalu fikirkan kepentingan diri sendiri. Indeed, jadual kita tak kan macam orang lain, tapi dengan jalan yang kita pilih nilah kita akan jumpa kepuasan yang sebenarnya. Sekalipun badan penat, tapi bila hati kita rasa tenang, itu lagi bermakna, kan? ^_^

And for sure Allah akan tolong kita dalam setiap tindakan yang kita lakukan. Kita tolong agama Allah dengan ikhlas, insyaAllah, Dia akan bantu kita termasuklah dalam pelajaran.Masa sikit, tapi bila baca buku, mudah masuk dan mudah faham.
Yang paling penting, kita kene yakinnnnn sangattttt sangatttt dengan pertolongan Allah!

Izzah

Berasa mulia atau bangga dengan Islam kadangkala diistilahkan sebagai izzah. Bila kita berasa mulia dengan Islam, secara tak langsung hidup kita akan lebih terarah. Kita akan pastikan segala tindak tanduk kita ni berdasarkan amar makruf dan pada masa yang sama jauhi mugkar.

"Dan yang demikianlah, Kami telah menjadikan kamu umat wasatha agar kamu menjadi saksi atas perbuatan manusia dan Rasul menjadi saksi atas perbuatanmu"
[al-baqarah:143]

Wasatha kat sini bermaksud yang terbaik. So, kita kene menghiaskan diri kita dengan ciri-ciri yang terbaik berteraskan agama. Tak kesahlah dalam apa jua yang kita buat pun!

Ada satu kajian yang dilakukan oleh Dr.Harold G.Koeing, Pengarah centre for the Study of Religion/Spirituality and Health, dia kata, mereka yang berpegang teguh pada agama ni mempunyai hormone interleukin-6 yang tinggi dalam darah. Hormon ni fungsinya tingkatkan sistem daya tahan individu. Dan sistem nilah yang terdapat dalam badan kita nih. Apabila sistem ni dapat fungsi dengan baik, ia mampu cegah serangan kuman dalam badan.

Haa..menarik kan? Makin kuat kita berpegang dan yakin dengan Allah, insyaAllah, evrything will be fine=)


k, kita layan satu lagu ni. A reminder from 'my sister' this morning. Seseorang yang banyak memberi tunjuk ajar walaupun selalunya dia tak perasan pun.=P jzkk sis!!


open your eyesNo comments: