Wednesday, September 17, 2008

sitam oh sitam

kedatangan pak ayub ke rumah petang itu amatlah mengejutkan kami sekeluarga terutama sekali ayah...
berita kematian si hitam amatlah memeranjatkan..kata pak ayub si hitam mati lemas..
waduh2, kaget semuanya...
ayah bergegas ke kebun...

si hitam..lembu kesayangan kami dah matii!!
hitam!!..

cerita pak ayub...
sedang pak ayub melihat2 haiwan ternakannya di kebun, kedengaran seekor lembu berusia 2 bulan merengek2 memanggil ibunya..
rupanya ibu si kecil tu lemas dalam air lopak...
si hitam atau panggilan mesranya Sitam... dah melahirkan 3 ekor anak..yg paling kecil baru berusia 2 bulan..
kisahnya sitam minum air kat lopak air tu..namun malang tak berbau....tanduk sitam yang besar tu menyebabkan ia tersangkut pada celah2 akar kayu...maka sitam tak dapat nak angkat mukanya dari permukaan air...malam tu hujan lebat...guruh berdentum..air dalam lopak makin meninggi..hidung sitam makin tenggelam...tanduknya masih tersangkut di celah akar..tak dapat lepaskan diri...sitam mencuba sedaya upaya...tapi masih tak mampu lepaskan diri..
lama kelamaan, sitam lemas..dan akhirnya mati lemas dalam lopak air tu...

alahai sitam...yang merisaukan..anaknya yang baru berusia 2 bulan tu..moga2 dia nak menyusu dengan ibu-ibu yang lain..kesian si anak..petang tu juga ayah dan pak ayub tanam sitam kat tanah perkuburan berdekatan..sebenarnya kat dalam area kebun sawit tu juga..hehe..

tamatlah riwayat salah seekor lembu peliharaan ayah..tinggallah 13 ekor...sitam sitam...

7 comments:

alonq_exe said...

Semua kembali padaNya.

Tak dapat buat rendang raya. Tsk3. Jangan sedih ye kak nurani.

anwar al-johory said...

assalamualaikum,

~sediiiiiiiiiiiiih.... huuuu.... oh lembu!!!! oh lembu!!! mengapakah?!?

-ahah, sentimental pasal cerita mengenai lembu-

ana adalah ana said...
This comment has been removed by the author.
ana adalah ana said...

salam nurani

laaa ke situ plok dorang ni..huhu
ni sitam yg awk slalu sebut2 kat saye tue ye..
xper..ade 13 ekor lagi kan (n_n)

nurani said...

qamar:hehe, xpe..masih ada si merah dan si coklat..hihih..

kerel: waduh2..jaga lembu kamu kat manipal tu baik2!

maisarah: terkilan sebab tak sempat tgk die buat kali terakhir...:(

Erwina Nursyaheera Sulaiman said...

Err.. ana nak leave comment ni.. debut ni.. Nurani betul bela lembu ke? Kekaguman yang tinggi. Isk.. tabahkan hati Nurani!~ Adakah perasaannye same seperti kematian kucing? Thn lepas ana kematian kucing, namenye Itam, lebey kurang. Isk. Sedih sedih. T_T

nurani said...

wina: hehe..bukan ana yg bela..ayah yang bela..ehhe..ape2 haiwan yg kita sayang mati..mesti sdeyh kan..xpe..yg xde ada pengganti..ecewah...^_^