Saturday, June 20, 2009

saman 80 juta

Peneroka saman Felda lebih RM80j

JOHOR BAHRU 12 Jun - Sekumpulan 645 peneroka Gugusan Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda) Maokil, Labis, dekat sini hari ini memfailkan saman terhadap Felda bagi menuntut ganti rugi lebih RM80 juta.

Para peneroka terbabit mengemukakan saman itu atas dakwaan Felda melakukan manipulasi gred sawit, sistem penolakan buah muda dan sistem pengambilan untung daripada minyak busuk yang menyebabkan mereka mengalami kerugian selama 17 tahun.

Writ saman tersebut difailkan melalui firma guaman, Tetuan Wan Rohimi & Asmadi di Pejabat Pendaftar Mahkamah Tinggi di sini.

Dalam saman tersebut, sebanyak 645 peneroka Felda kawasan itu selaku pihak plaintif menamakan Felda defendan pertama dan Felda Palm Industries Sdn. Bhd. defendan kedua.

Peguam Wan Rohimi Wan Daud yang mewakili pihak plaintif berkata, saman itu dikemukakan berasaskan dakwaan penipuan, kecuaian dan konspirasi bagi menipu peneroka yang dilakukan oleh pihak defendan.

Pihak plaintif antara lain menuntut ganti rugi khas atas kerugian pendapatan berjumlah RM71,842,680 dan ganti rugi khas akibat kerugian nilai buah atau tandan muda.

Plaintif turut menuntut ganti rugi teladan sebanyak 50 peratus daripada keseluruhan tuntutan yang dibuat dan faedah lapan peratus mulai tarikh writ saman difailkan.


utusan.com


No comments: