Wednesday, August 12, 2009

pelangi,muncullah kembali!

Bismillah walhamdulillah

Allah Maha Terbaik caturanNya. Tidak pernah membiarkan hamba-hambaNya.
Doa yang dipohon tidak pernah diabaikan. Malah, Dia memberi jalan keluar atas setiap kesulitan dan keresahan hati seorang insan. Ya Allah..kerdilnya aku di sisiMu..

Artikel dari ust muntalaq, cukup membuatkan hati ini tersenyum kembali.
Aku sedar hakikat jalan yang telah dipilih..bukan senang, malah memerlukan 200% kecekalan hati dan semangat juang yang tinggi bagi menolak semua perkara-perkara kecil yang bisa saja menggoyahkan iman dan emosi.

Aku tahu..

Bukan aku sahaja pernah merasai susah ini, mesti ramai lagi daie dan daieyah yang telah lebih lama 'terjebak' dalam dakwah ini pernah merasai nya sebelum aku..Malah, lebih susah lagi.

Tak wajar andainya aku cepat benar mengeluh! sangat tak wajar andainya aku buat-buat 'sakit' sedangkan aku sepatutnya harus berusaha untuk terus 'sihat' demi Islam ini.Salam,

Ketika setiap dari kita mula melangkah ke jalan ini, masing-masing akan menyangka ianya adalah jalan yang nyaman, tenteram, harmoni. Semua akan menyangka manusia lain akan menyanyangi mereka kerana mereka adalah orang-orang yang baik dan inginkan kebaikan. Peserta-pesertanya pula tentunya ramah, bersopan santun, murni dan begitu ukhuwwah… Hati-hati akan tentunya tenteram damai kerana ia adalah jalan yang diredhai Allah….

Tetapi….
Tiba-tiba pesertanya dikejutkan dgn kejutan yang tidak disangka-sangka. Angin bertiup kencang. Ombak mula berubah. Penumpangnya mula berubah. Ada yang mula mementingkan dirinya.. ada yang marah-marah dan ada yang bergaduh sesama sendiri.
Adakah kita akan lari? adakah kita akan terjun dan berpatah balik ke belakang berenang ke darat semula?
Tidak…
Suatu yang silap untuk berpatah balik kerana balik ke belakang ertinya membiarkan umat terus disambar jerung dan helang. Perjalanan perlu diteruskan.

Mungkin para si penyeru pada awal-awalnya terlalu indah menceritakan perjalanan ini. Mungkin si penyeru takut untuk menceritakan pada kita pada awal-awal dulu tentang tabiat perjalanan ini. Mereka hanya menceritakan kepada kita cerita-cerita indah dan menarik.

Kita mesti ingat, kita bekerja dgn manusia. Manusia yang tidak akan lepas dari silap dan salahnya. Manusia yang tidak akan dapat membunuh nafsu dan syahwatnya. Manusia yang tidak pernah syaitan merasai putus asa untuk mengganggunya.

Jika kita kenangi ini semua, kita tidak akan putus asa. Gugur dan futurnya kawan-kawan, beratnya tohmahan dan fitnah, bergejolaknya dalaman harakah islamiyyah, ber’politik’nya sesama pimpinan dakwah, panjang dan sengitnya pertarungan, semua ini tidak mengubah hati kita walaupun seurat rambut.

Jika fitnah ‘poliking’ atasan melemahkan semangat kita, tentunya sahabat di zaman Khalifah Ali dan Muawiyyah lebih layak untuk lari dari jihad dan dakwah.

Jika tekanan dan siksaan menakutkan kita, tidak pernahkah kita mendengar cerita Sumayyah dan SQ yang mati kerana mempertahankan aqidah mereka?

Jika panjangnya perjalanan usaha ini, tidak sabarkah kita sesabar Nabi Nuh as.?
Jalan kita akan menyaksikan itu semua. Kerana kita memerlukan organisasi dan keketuaan, maka kita harus membayar harga sakit penat dan remeh temeh organisasi demi untuk mencapai yang lebih besar…

Jika anda telah merasai bosan dan bengang dgn masalah-masalah ini semua, saya tentunya orang yang lebih dahulu untuk merasainya….
Wassalam.

jzkk ust.


Wahai orang-orang yang beriman! Bertakwalah kepada Allah dan carilah wasilah[jalan] untuk mendekatkan diri kepadaNya, dan berjihadlah [berjuanglah] dijalanNya, agar kamu beruntung
(al-maidah:5)

2 comments:

ummuabdullahsyaakir said...

Salam Nur syg..moga sht n ceria slalu.

"APA YG PLING PENTING BG SEORG DAI'E ADALH MJAGA HATINYA,MJADIKN HATINYA HIDUP DGN ZIKRULLAH DAN MANHAJ-NYA...SUPAYA HATINYA ITU BOLEH MENYENTUH HATI2 LAIN DI SEKELINLGNYA"

nurani said...

to ummuabdullahsyaakir:

salam akak yang dirindui selalu..
terima kasih atas nasihat yg amat berharga..
terima kasih atas email akak tempoh hari..rs mcm akak ada dekat sgt ni..

akak, insyaAllah..nnti kite jupe 1day..
miss u so muc!