Wednesday, December 9, 2009

di atas nama cinta

Bismillah walhamdulillah

Maaf pada pembaca kerna meninggalkan blog ini berhabuk tidak berupdate. Kadangkala, di kala idea mencurah-curah, time tu lah dikala kita di tahap maksimum sibuknya. Bila dah tiba lapang sket, idea pun hilang entah kemana.

Alhamdulillah, Allah masih lagi memberi diri ini untuk terus bernaung di bawah limpahan rahmat dan cahayaNYa. Berkumpul dari serata dunia, di 'taman-taman syurga' yang indah. Walaupun saya amat tahu, saya amat jauh untuk menggapai mereka, melihat wajah mereka face to face, apatah lagi memeluk mereka semahunya, saya tetap bersyukur pada Dia yang menemukan kami di jalan yang penuh cinta ini.

Tiada lagi perasaan yang dapat diungkap pabila semangat mereka seakan terasa turut membasahi hati ini, seakan akan mereka berada dekat sangatttt dengan saya tika itu. Walaupun jauhnya kami beribu2 batu.

Indahnya perasaan itu pabila kita tahu, yang kita tidak keseorangan dalam mencari gerak kerja susah payah di jalan ini. Pabila kita tahu yang mereka juga turut sama2 merasai apa yg kita rasa, walaupun tak pernah diungkap terus terang.

Semangat menyinga kembali. Merasai bahawa banyak lagi yang belum ku lakukan demi agama Allah ini. Merasai banyak lagi lompong2 diri yang harus dibaiki, mengambil segala iktibar dari apa yang telah dilalui.

Bila kita betul2 faham, yang kitalah yang harus terus bergerak dan bekerja untuk agama Allah ni, kita harus bersedia apa sahaja dengan segala mehnah yang akan kita tempuhi. Kita kena sedar, dalam fikiran bahawa kitalah Qaedah Sulbah yang harus sedaya upaya menggerakkan dakwah di tempat sendiri. [kan kak sumayyah?]

Ujian akan bertandang, masalah pembinaan diri sendiri, pembinaan mad'-mad'u, masalah hati, kewangan,kekangan masa dan macam2 lagi. Semuanya akan dirasai. Itulah gula dan garam, pelengkap dalam jalan yang kita ambil ni.

Sebab itulah,

Kejayaan yang sangat berharga diperoleh melalui usaha yang keras, mengeluarkan keringat, air mata dan darah. Kejayaan yang diperoleh dengan susah payah dan pengorbanan, sebagaimana yang dikatakan oleh Abu Thayyib,

"seandainya tidak ada halangan, maka semua manusia boleh menjadi pemimpin. Orang dermawan boleh jadi fakir, orang yang berani boleh jadi pembunuh"

Kejayaan yang paling indah, ialah kejayaan sesudah melalui pelbagai rintangan dan pengorbanan untuk merealisasikanya.

Dunai ini adalah medan pertarungan. Dan hidup ini adalah seperti pertarungan. Jangan pernah berhenti, kerna malaikat sentiasa mencatat setiap amalan kita. Umur makin berkurang, kematian pasti akan datang.

Apa lagi yang lebih berharga dari dicintai Allah dan rasulNya?
Apa lagi yang lebih indah dari mencintai dakwah dan bekerja keras untuknya?
Apa lagi yang lebih manis,dari merasai nikmatnya bercinta hanya kerana Allah SWT.. merasai indahnya ukhwah fillah abadan abada.

Rasa besssttt sgt bila ada org yang dalam dirinya hanya untuk dakwah.

Dan dakwahlah yang menjadi nadi hidup kita.Berdenyut selagi mana dakwah ini masih kita pegang sampai akhir hayat hidup kita.

Bak kata adik yang seorang ni, Tarbiyah itu nyawa, dakwah itu jiwa. Matilah manusia tanpa kedua-duanya.^_^

Bersegeralah..bersegeralah..
Sebelum habis umurmu, dan selesai penulisan amal! Tidak tersisa lagi malam mahupun siang.

No comments: