Friday, February 19, 2010

hold my hand

بسم الله الرحمن الرحيم

[rindu mesir ]

A: salam. kaifahal? lama tak dgr brite org jauh ni
B: alhamdulillah tamam. kaifa enti. quais

A:alhamdulillah..
skang tgh musim exam. [stress jugak lah]huhu. emta ruh ila malizi?
B: insyaAllah akhir sanah (hujung tahun ni)


A:balik terus ke?
B:insyaAllah ala tul (insyaAllah balik terus)

A:aiwah??
B: insyaAllah

A: dah hbs 4th year ke?
B: fi hazihi sanah...sanah khomisah bitta kid (tahun 5 tahun ni)

B:emta tahallus? (bila habis exam?)
A: 4th mac ni

B: bittaufiq
A: jzkk!


moga dipermudah segala urusan buat jiran-jiranku dan sahabatku di sana. like family, i do miss you all! jzkk buat B yang selalu ajar bahasa arab (walaupun bhs ammi) . wish that could understand and speak this languange one day.



lembu samiri


[exam surgery]

Pagi tadi, exam surgery dengan seorang makcik ni. Masa tu, menantu dia yang menjaga nya berada di situ juga. Setelah habis ambil history dan physical examination, saya dipelawanya untuk makan peyek dan buah limau. (memandangkan mereka tahu yang saya tak sarapan lagi)
Pada mulanya, saya menolak tapi sebab tak nak kecilkan hati mereka, saya pun duduk dan join skali mereka makan sambil menunggu dr aung yang dari tadi tak tiba-tiba.

Ada satu part yang saya paling ingat masa kami berbual tu, makcik tu cakap,

"makcik ni sebagai orang biasa kan, kalau nampak doktor-doktor yang lalu kat katil makcik ni , tapi dia bagi senyuman, sampai bila-bila makcik ingat, walaupun itu je lah kali pertama dan terakhir makcik nampak dia."

"tapi, susah nak cari doktor yang macam tu. mereka tak faham perasaan pesakit. Nak bagi nasihat pun, macam marah kat kita. Diorang tak rasa apa yang pesakit rasa. Tahu suruh buat itu dan ini. Kecik hati makcik bila ada doktor tu marah kat pesakit lain."

"anak nanti dah jadi doktor, jangan jadi macam doktor sekarang ni, senyum pun susah. Pesakit pun manusia juga, ada perasaan. Kene jaga hati pesakit."

saya sekadar memberikan senyuman, sambil mulut ni penuh dengan buah limau.

itulah realiti.

dan kita harus ubah yang itu.


wallahualam,

[hold my hand]

3 comments:

rusnarusli said...

:) senyummmmm.. sunnah nabi yg simple tp dapat pahala !

islahnafsi said...

rindu mesir juge......huhu....akak,jom pi lagi nnt..kite kumpul duit amik kelas kt sana...jom2....huuuuu.iA

nurani said...

to rusna: betul tu rusna!^_^
to islahnafsi:jum2 zam! moga kita diberi kesempatan lagi insyaAllah=)