Sunday, July 5, 2009

when the dr speak about religion

Bismillah walhamdulillah

Sudah lebih kurang 4 hari saya berada di posting psychiatry. Berselang seli OPD[out patient department] dan ward. Orang kata bosan posting psychiatry ni.. Bagi saya, ok je..menarik juga dapat tengok macam-macam ragam manusia yang 'kurang sihat' berbanding kita.

Hari jumaat lepas, OPD dengan Dr. Arun. Stay with him in his room, melihat cara dia interact with patient selama 3 jam lebih. Walaupun ada language barrier, tapi Dr Arun akan explain pada saya dan sahabat saya seorang lagi[sebab kami berdua dalam bilik tu] in english.At least, we get to know what disorder the patient had.

Namun, perbincangan topik kami hari itu agak terdeviate. Dr Arun tiba-tiba masuk topik religion, belief, and topic related to it.

'kenapa perlu ada Tuhan dalam dunia ni."

"kenapa Tuhan perlu buktikan yang Dia wujud?"

"apa bukti Tuhan itu wujud?"

"suppose ly awak dilahirkan dalam family christian dan hindu, confirm awak tak pergi masjid kan? "

banyak perkara yang dibahaskan, seketika wujud atmosphere ketegangan atas perselisihan fahaman, namun cepat2 dileraikan.

sedikit sebanyak, dia juga menceritakan tentang agama hindu..

Kepercayaan masyarakat hindu pada sungai gangga. Sejarah asal bagaimana gangga itu menjadi satu tempat suci bagi mereka. Dulu, sungai gangga merupakan sumber utama bagi masyarakat hindu sekitar kawasan. Sungai gangga menjadikan aktiviti harian masyarakat di situ mudah dan cepat, sumber pengangkutan, sumber air , makanan dan lainnya. Lama-kelamaan, melihat betapa pentingnya sungai ini, menjadikan ia sebagai sungai suci buat mereka. Now, it s called holy river. Upacara keagamaan pun sering dilakukan di sini. Salah satu dewa mereka, Siva namanya. Dikatakan sungai gangga ini adalah daripada rambut dewa Siva ini.
Di samping itu, tak lupa juga rank sungai ini sebagai tangga teratas sebagai sungai terkotor di india.:p

Menurut katanya lagi, orang melihat hindu punya banyak dewa dan dewi. Namun, itu hanya simbolik sahaja. Mereka tetap percaya yang Tuhan itu tetap satu.

Dia meneruskan lagi tentang konsep ketuhanan yang dia faham.
Islam percaya pada Tuhan yang satu.
Hindu juga percaya pada Tuhan yang satu.
Kristian pun sama, percaya pada Tuhan yang satu.

Namun, penganut agama itu sendiri yang mencipta simbolik dalam agama mereka.
Hindu punya banyak dewa dan dewi.
Kristian percaya Tuhan punya anak, iaitu Jesus.
Islam pula, percaya pada Allah dan Muhammad.

Semua agama menyeru penganutnya untuk melakukan perkara kebaikan. Tiada agama yang menyeru untuk kejahatan. Dr bagi contoh lagi, dalam agama hindu.. mereka percaya pada kehidupan selepas mati. Dan dia tahu bahawa kami sebagai muslim juga percaya pada kehidupan selepas mati dimana pada hari kebangkitan nanti. Dimana manusia akan dihisab amalannya, menentukan syurga atau neraka.

Bagi mereka, life after death akan berlaku banyak kali. Sebab ruh itu tidak mati, tapi jasad sahaja.Pabila seseorang itu melakukan kejahatan di satu episod kehidupan, on 'rebirth', soul atau ruh itu akan terseksa, mungkin menjadi satu creatures yang dahsyat. Sebab tu, dalam kehidupan, harus sentiasa bersikap baik supaya tidak menyeksa ruh itu di masa episod kehidupan akan datang.

"U believe in that also right?' he start asking again after giving full explanation about his belief.

Dia menyambung lagi,

Maka, semua agama ini sama. Tidak kiralah Islam,Buddha, Hindu, Kristian. Semuanya mengajak kebaikan dan menolak kemungkaran.Muslim tak boleh kata agama mereka is the best. Begitu juga Hindu, kristian or any other religion di dunia ini.

Kata-katanya yang cukup menyentap darah kami berdua,

"Muslim can't saya Islam is the best, Hindu, Christian and Buddha also can't say that. Because All are equal.."

Fikiran kami berputar ligat mencari hujah untuk dibidas. Mana boleh dia kata semua agama itu sama. Ternyata Islam is the most superior compared to others.

Namun perbincangan itu terhenti, sebab ada patient baru masuk.

sedih..tak sempat explain habis. Dia bijak dalam memutar belitkan apa yang kami utarakan.

Terkilan..tak dapat nak perjuangkan fahaman Islam saya. Dan saya tahu dia juga belum puas berbicara topik itu.

Dalam memberi hujah, perlu kepada ilmu.Saya sedar, ilmu saya amat cetek . Setakat bergantung pada pembacaan sahaja, rupanya bila berlaku secara praktikal in the real life dan bertemu dengan mereka yang terpelajar , tergagap-gagap juga untuk menjawabnya.

**********************************************************************************************

Allah Maha Mengetahui dan Maha Penyayang.

Timbul kesedaran bahawa isu isu seperti yang berlaku tempoh hari harus saya ambil serius. Berdakwah itu luas, bukan pada orang Islam sahaja, tetapi untuk bukan Islam juga. Untuk berdakwah pada non muslim, perlukan hujah-hujah yang bisa menggugah fahaman mereka.

Sedikit perkongsian yang saya dapat dari buku al-hikmah(forum istac-Institut antarabangsa pemikiran dan tamadun islam)..thanks to Ara pinjamkan akak buku ni.:) [betapa caturan Allah itu amat cantik kan dik? ]

No religion teaches evil to its followers. Indeed, all religions promulgate good values to their subjects. In this regard, if we want, we can enlist a considerable number of meeting points shared by and common to all religions. This, however, should not be regarded as a premise to conclude all religions are equally valid. The proper attitude to hold is as follows.

The similarities dound on 2 or more entities[species], though they belong to the same category[genus], does not necessarily means that both of them are of similar status, stature or level.

For example, the obvious natural similarities of eating,sleeping , having sexual desires etc. between man and other creatures do not necessarily make them equal in stature, regardless of the fact that both species belong to the same genus of animal. One is rational, the other is not. Among mankind themselves, the apparent physical similarities among them do not necessarily make them equal. The knowledgeable and the ignorant, the king and his subjects, father and sons;all of them are not equal in term of position and status though all ae human beings.

The above analogy may be extended to religions too. As we said ealier, there are striking similarities among various religion, particularly in the general existence of God the Absolute and in the domain of moral and ethical principles.

But at the same time there are other significant essential and fundamental differences among them which enable us to differentiate and to give them their respective identities.

We may cite and interesting illustration in al-Attas's Islam and Secularism of a Christian and a Muslim who are basically the same insofar as they are human beings and believe in religions which are closely similar to each other.

But despite the apparent similarities in term of human characteristics and religious belief of practices, there could not be such thing as 'Christian Islam' or 'Islamic Christianity' since this would confuse the two religions. " whatever 'islamic christianity or 'christian islam' is, it is definitely neither Christianity nor Islam. Christianity is christianity and Islam is islam. The distinctions lie largely on the conception and perception of the Supreme Being and other realities related to it.

One sentence that strikes me most,

Those who really deeply involve in comparative study of religions will agree that no harmony, compromy, or tolerance is possible on theological and metaphysical realm.

~The Transcedent unity of religions: a premilinary response by wan azhar wan ahmad~


'Perjuangan itu berkorban dan terkorban'

yuk muhasabah!






2 comments:

shaniza said...

Salam...
Jika kita berdepan dengan seseorang yang 'bijak' berkata-kata, cuba amalkan berselawat di dalam hati secara berterusan sehingga mendapat ketenangan. InsyaAllah dengan ketenangan, kita dapat berhujah dengan lebih baik dan mendapat pertolongan Allah.. Jangan berhujah dengan nafsu kerana dalam nafsu ada syaitan terselindung..Teruskan berdakwah!

nurani said...

shaniza:
salam..syukran ukhti atas nasihat yang amat berguna!^_^
insyaAllah, akan sy amalkan..:)