Saturday, June 7, 2008

~iKaN DaLam AiR~

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM...

ikan dalam air...mcm2 jenis ikan ada dlm air..ikan emas, ikan kembung,ikan keli, ikan duyung dan mcm2 jenis ikan lagi lah...knp kita nak jadi mcm ikan dalam air?

ikan dalam air...duduk dalam air je..x lihat dunia luar..errmm.ada sesetengah menganalogikan nya begitu..tapi dalam konteks ni dia lain sket...

air...x kesahlah air laut,air sungai,air kolam,air akuarium atau air tasik...air kita boleh klasifikan sebagai tempat yang sejuk,bila kene air,kita rasa sejuk,tmbh2 bila kene air hujan..hehehe...dalam kehidupan sehari2,banyak aktivity yang kita lakukan..kita rasa penat,rasa letih,tension, kadang rasa nak pecah otak dek banyak sgt bnde nk kene difikirkan dan diuruskan...namun dalam kesibukan dan beban kerja yang amatlah banyak itu,kita mesti mengimpikan satu suasana yang tenang, bila kita berada di satu tempat tu,kita lupa segala kesibukan dan hiruk pikuk kerja yang memeningkan brain kita tadi..secara tak langsung, we feel relieve.....dari bad mood jadi good mood...dari muka masam jadi senyummmmmmm......perasaan marah bertukarjadi sayang...dan mcm2 perkara positif yang lain...

dan....tempat yang dimaksudkan adalah ibarat rumah kita...ibarat org2 dlm rumah kita...bak kata org..rumah sakinah..=) samalah macam ikan dalam air...biarlah kita jadi mcm ikan dalam air...air tu ibarat rumah...ikan tu diri kita...bila balik rumah...kita rasa tenang..bahagia...tapi,mcmmane nk jadi ikan dalam air? ada yang kata, rumah ibarat neraka..bla balik rumah bukan rasa makin selesa..tapi makin memburukkan keadaan...

nak kan rumah yang bahagia..means ketenangan yang boleh dicari tiada di tempat lain melainkan tempat tinggal kita sendiri, hiasilah rumah dengan bacaan suci ayat Quran, ..mak selalu ckp..kalau kita baca Quran dalam rumah, malaikat akan nmpk rumah kita bercahaya... cuba kalau kita jadikan amaln bc Quran tu setiap hari...lepas solat..bak kata lain,istiqomah...tak ke sakinah rumah itu..bukan warga rumah tu sahaja yang dpat tempias rahmat sakinah,malah org2 lain yg dtg pun dpt merasainya...

selain dari tu, jauhkan dari berbuat maksiat di dalam rumah..x kesahlah maksiat tangan ke,kaki ke,mata ke,hatike...hiasilah rumah dgn solat jemaah, dan berdoalah supaya rumah dan seisi warganya mendapat perlindungan dari Allah dari syaitan durjana...

kita sebagai ikan....biarlah kita jadi penenang kepada sahabat2..time sahabat2 kita stress...tension...bila mereka tengok kita..rasa sejuk je hati...dengan kata lain,tunjuklah contoh teladan yang baik...dengan akhlak yang baik ,kita dapat bawa sahabat2 kita ke arah jalan yang lurus..insyaAllah...bila semua dah dapat jadi ikan...bahagia semua orang...=)

Ya Allah,tautkanlah hati-hati kami tetap di jalanMu...eratkanlah ukhuwah di antara kami.moga sentiasa di payungi rahmat dan kasih sygMu..amin.............


jom jadi ikan dlm air...[cop! nak jadi ikan bangda!,<---ikan kat sarojini mess heheh]


6 comments:

ana adalah ana said...

assalamualaikum ukhti nurani
hehehe..ikan dalam air..nie dr sudut sahabat pula ye..yg enti bagi hr tue dr sudut lain kan..btol2 boleh apply..sy nak jd..air tu leh..air tu yg wujud suasana cmtu..tenang..damai..aman..hehe..

siti nurani abdullah said...

waalaikumussalam...boleh je maisarah...nk bg skop mcm dlm tazkirah haritu..kita x masuk alam tu lagi..heheh..=)

hilmi falih said...

patut la masing2 sibuk dgn nak jadi ikan... hmmm... saya tetap nak jadi manusia~!!! hehehe....

~khairiah hasanah~ said...

salam nurani,
jejak kaki kat rumah jgk yang best, walaupun pergi rmah org, hotel yang lagi cantek..tak sabar jgk nak balik rumah..^^,

suke tgk ikan lam aquarium, tenang jer..tp cian jugak kat die terkurung..tp nak wat camne, nak tgk ikan kne la kurung die..kalau tak alamatnyer ari2 kne pg laut,sungai..(byknye tapi?hehe)

kat blog saye ade aquarium, comel tak ikan2 saye?takyah bg mkn pn,senang nk jage..hehe~

alonq_exe said...

Ini rupanya misterinya.

"kita sebagai ikan....biarlah kita jadi penenang kepada sahabat2..time sahabat2 kita stress...tension...bila mereka tengok kita..rasa sejuk je hati...dengan kata lain,tunjuklah contoh teladan yang baik...dengan akhlak yang baik ,kita dapat bawa sahabat2 kita ke arah jalan yang lurus..insyaAllah...bila semua dah dapat jadi ikan...bahagia semua orang...=)"

Suke perenggan ni. InsyaAllah.

Admin said...

nak jadi ikan piranha... boleh gigit qamarus!!

-anwar al-johory-