Friday, December 19, 2008

sabar menghadapi ujian

bismillahirrahmanirrahim

assalamualaikum wrt..

"fail! satu markah je lagi nak lulus?? "titisan air mata berjurai dari kelopak matanya..sedih..sakit hati..dia merasakan dia memang boleh jawab paper tu..dia yakin..dia rasa senang..tapi macam mana boleh fail? moodnya hari tu tidak elok..habis semua buku dilempar..kawan2 yg concern pun turut dimarah sama..

itulah salah satu contoh atau ujian yang Allah nak turunkan..mungkin lepas ini kita akan lebih menghargai nilai 1 markah dan tidak mengambil sesuatu ilmu itu sambil lewa..

kita lihat hadis di bawah:

ertinya:
'daripada Ummu Al-Ala',dia berkata:Rasulullah SAW menjengukku tatkala aku sedang sakit,lalu beliau berkata : ,Gembiralah wahai Ummu Al-Ala'.sesungguhnya sakit org muslim itu membuat Allah menghilangkan kesalahan-kesalahannya sebagaimana api yang menghilangkan kotoran emas dan perak'
(isnadnya sahih, ditakhrij oleh Abu Daud,hadith no,3092)

CONFIRM setiap manusia di dunia ini akan hadapai ujian dan dugaan..tidak kisahlah sama ada ujian itu menimpa diri sendiri, ahli keluarga, kakak, abg, adik, suami, isteri atau kawan-kawan..
di sebalik ujian dan dugaan itulah, barulah nampak sejauh mana kadar keimanan kita..Allah menurunkan ujian,agar Dia dapat menguji keimanan kita..namun..
apakah kita akan sabar? atau marah-marah? dan adakah kita redha dengan takdir Allah?

nah! hadis di atas menjelaskan bahawa orang mukmin itu diuji oleh Tuhannya agar dapat menghapus kesalahan dan dosa-dosanya.

jom kita semak kembali ayat-ayat cinta dr al-Quran,

ertinya:
"dan, di antara tanda2 kekuasaanNya ialah kapal2 yg belayar di laut seperti gunung2. Jikalau Dia mengkehendaki,Dia akan menenangkan angin,maka jadilah kapal2 itu terhenti di permukaan laut.Sesungguhnya yang demikian itu terdapat tanda2 kekuasaanNya bagi setiap org yg bersabar dan banyk bersyukur"                                                              [asy-syura:32-33]

dan kita juga dapat lihat bahawa Allah memuji org2 yg sabar seperti dalam firmannya yg bermaksud,

"dan org2 yg sabar dalam kesempitan,penderitaan dan dalam peperangan, mereka itulah org2 yg benar[imannya] dan merekalah org2 yg bertaqwa"                         
                                                                                                                        [al-baqarah:177]

dan lagi..kita dapat lihat bahawa org2 yg sabar ini dicintai oleh Allah,

"dan Allah mencintai org2 yg sabar."                                                        [ali-'imran:146]

seterusnya, org2 yg sabar akan diberi balasan yg baik oleh Allah,

"dan sesungguhnya Kami akan memberi balasan kepada org2 yg sabar dgn pahala yg lebih baik dr apa yg telah mereka kerjakan"                                                              [an-nahl:96]

"sesungguhnya hanya org2 yg bersabarlah yang dicukupkan pahala mereka tanpa batas."
                                                                                                                         [az-zumar:10]

bahkan kita tahu bahawa beruntungnya org2 yg sabar ini pada hari kiamat dan terselamatnya mereka dari api neraka yang jelas dalam firman Allah,

"sedang para malaikat masuk ke tempat2 mereka dari semua pintu, [sambil mengucapkan] :salamun'alaikum bima sobartum'.maka, alangkah baiknya tempat kesudahan itu."                                                                                                                                                  [ar-ra'd:23-24]

semua ini merupakan balasan bagi org2 yg sabar dalam menghadapi dugaan..
lalu kenapa kita susah sangat untuk bersabar pabila ditimpa musibah..sedangkan peluang 'best' ini terbuka luas buat org2 mukmin..

dari Suhaib radiyallahu'anhu, sesungguhnya Rasulullah SAW berkata,:

"sungguh menakjubkan urusan org mukmin. Sesungguhnya semua urusannya adalah baik.Apabila mendapat kelapangan, maka dia bersyukur dan itu kebaikan baginya. Dan apabila ditimpa kesempitan, maka dia bersabar, dan itu kebaikan baginya."
         [ditakhrij oleh Muslim,8/125,dalam az-zuhd]

kita harus tahu bahawa setiap ujian yang Allah turunkan menurut kadar keimanan yg kita miliki. jika keimanan kita di tahap yang tinggi, Allah akan memberikan ujian yg lebih berat, jika kadar iman kita kurang,maka ujiannya pun lebih ringan..perhatikan riwayat di bawah ini,

"Dari Sa'id bin Abi Waqqash radiyallahu'anhu dia berkata:
Aku pernah bertanya : wahai Rasulullah, siapakah org paling berat dugaannya? 
Baginda menjawab: para nabi kemudian org pilihan dan org pilihan lagi. Maka seseorang itu akan diuji menurut agamanya.Apabila agamanya kuat,maka dugaannya pun berat. dan apabila dalam agamanya ada kelemahan, maka dia akan diuji menurut agamanya.Tidaklah dugaan itu menyusahkan seorang hamba sehingga ia meninggalkannya berjalan di atas bumi dan tidak ada satu kesalahan pun pada dirinya"
                                                     [isnadnya sahih, ditakhrij oleh at-Tirmizi, ibnu majah, Ad-Darimi]

jika kita mempersoalkan.
mengapa org mukmin tidak pernah lepas dari dugaan dan cabaran?

jawapannya mudah..
sebab Allah nak bersihkan org2 mukmin dari segala maksiat dan dosa-dosanya.inilah yg diterangkan oleh Rasulullah SAW kepada Ummul-Ala' dan Abdullah bin Mas'ud..

Abdullah bin Mas'ud pernah berkata:
"Aku memasuki tempat Rasulullah SAW dan beliau sedang demam,lalu aku berkata:
Wahai Rasulullah,sesungguhnya engkau menderita demam yg sungguh berat"

Rasulullah menjawab:
"benar. Sesungguhnya aku demam seperti dua org di antara kamu yg sedang demam."

Abdullah bin Mas'ud berkata:
"dengan begitu, bererti ada dua pahala bg engkau?"

Rasulullah SAW:
"benar".
"Tidaklah seorang muslim menderita sakit kerana suatu penyakit, dan juga yg lainnya, melainkan Allah menggugurkan kesalahannya dgn penyakit itu, sebagaimana pohon2 yg menggugurkan daun-daunnya"                                                         [al-bukhari dan muslim]

sabar menghadapi sakit, mengawal diri dari berasa khuatir, menahan lidah dari mengeluh merupakan bekal bagi org2 mukmin dalam meneruskan musafirnya di dunia ini.
sabar itu kan sebahagian dari iman...sama juga seperti kedudukan kepala bagi badan.
tidak ada iman bagi org yg tidak sabar, dan mcm itu jugalah ibarat badan  yg tiada ertinya jika tiada kepala.hurm, bayangkan time kita marah,ibarat kepala kat tmpt lain, badan kat tempat lain..(mcm hantu pun ade..=])

Dengan itu, pabila kita sakit..haruslah kita menahan diri sebolehnya..
pabila ditimpa ujian, sembunyikanlah..teringat kata2 ustaz, walau mcm manapun susah kita atau walau perit manapun dugaan menimpa, jangan tunjuk2 kat orang lain, senyum lah sentiasa asalkan kita dapat menggembirakan hati org lain..pahala pun dpt=]Al-Fudhail bin Iyadh pernah mendengar seorang mengadu tentang dugaan yang menimpanya.Maka dia berkata kepadanya,

"Bagaimana mungkin engkau mengadu sesuatu yg merahmatimu kepada org yg tidak memberikan rahmat kepadamu?"

Dan,sebahagian org salaf yg soleh berkata:

"Barangsiapa yg mengadukan musibah yang menimpanya,seakan-akan dia mengadu akan Tuhannya."

Yang dimaksudkan mengadu di sini bukanlah menceritakan masalah penyakit kepada doktor,kalau sakit mestilah kene jumpa doktor kan?^_^
tetapi pengaduan di sini ialah gambaran penyesalan dan penderitaan kerana mendapat ujian dari Allah, yang dilontarkan kepada org yg tidak mampu mengubati,seperti kawan-kawan atau jiran tetangga.

dan lagi, golongan salafussoleh ini pernah berkata,

"4 hal termasuk simpanan syurga, ialah menyembunyikan musibah, menyembunyikan[merahsiakan] sedekah,menyembunyikan kelebihan dan menyembunyikan sakit"

baiklah, sebagai kata-kata terakhir, saya selitkan kata-kata dari Ibnu Abdi Rabbah al-Aldalusi ini sebagai renungan bersama,

Asy-Syaibany pernah berkata:
"temanku pernah memberitahuku seraya berkata,
Syuraih mendengar semasa aku mengeluhkan kesedihanku kepada seorang kawan. 
Maka dia memegang tanganku seraya berkata, 
"Wahai anak saudaraku, janganlah engkau mengeluh selain kepada Allah. Kerana org yang engkau keluhi itu tidak lepas dari kedudukannya sebagai teman atau lawan. Kalau dia seorang teman, bererti engkau membuatnya berduka dan dia tidak boleh memberimu manfaat.
Kalau dia seorang lawan,maka dia akan bergembira kerana deritamu. Lihatlah salah satu dari mataku ini,'' 

sambil menunjuk ke arah matanya,
"demi Allah, dengan mata ini, aku tidak pernah dapat untuk melihat sesiapapun, namun tidak pula pada seorang teman sejak 5 tahun yang lalu. Namun aku tidak pernah memberitahukannya kepada seseorang sehingga saat ini. Tidakkah engkau mendengar perkataan seorang hamba yg soleh (Ya'qub):

"Sesungguhnya hanya kepada Allah aku mengadu tentang kesusahan dan kesedihanku."

Maka jadikanlah Allah sebagai tempatmu mengadu ketika ada musibah yg menimpamu. Sesungguhnya Dia adalah penanggungjawab yang paling mulia dan paling dekat untuk dimohon do'a."                                                        
                                                                                                                               [Al-Aqdul,Farid,2/282]

Abud Darda' radiyallahu'anhu berkata,:
Apabila Allah telah menetapkan sesuatu takdir,maka yang paling dicintaiNya adalah meredhai takdirNya."
                                                                                                          [Az-Zuhd,Ibnul Mubarak page 125]

ayuh..
perbaharuilah iman dengan lafaz LAILAHAILLALLAH dan carilah pahala di sisi Allah kerana ujian yang menimpa.
jangan sekali-kali berkata ,"andainya hal ini tidak terjadi.." tatkala menghadapi takdir Allah.
Sesungguhnya hanya pada Allah kita memohon hidayah dan taufik..

jazakumullah khairan kathira.

No comments: